Opinie | ‘Milieuorganisaties richten zich te veel tot hun eigen achterban’

Merijn Tinga (50), vertrekt voor een surftocht van een maand over de Noordzee om aandacht te vragen voor zwerfplastic. „Je kunt wel plastic oprapen, maar er verandert niets als er geen beleid wordt gemaakt”

Marjolein Vinkenoog

‘Deze zaterdag vertrek ik op een zelfgemaakte surfplank van plastic afval en mycelium, een stevige schimmel. Ik peddel weg vanuit Oslo en hoop over een maand aan te komen in Londen. Elke dag zestig kilometer, langs Zweden, Denemarken, de Wadden, bij Duinkerken oversteken en dan naar Londen. Daar ga ik zoveel mogelijk getekende brieven overhandigen aan de Engelse staatssecretaris van milieu Rebecca Pow, om haar ervan te overtuigen haast te maken met het invoeren van statiegeld op plastic flesjes. We hebben al een afspraak met haar.

„Waarom? Er zijn twee redenen. Het hogere doel is om de statiegeldinvoering daar te beïnvloeden en minder plasticafval te krijgen. De andere reden is persoonlijker. Ik hou van lange expedities. Eerder surfte ik al de Noordzee over tussen Scheveningen en Engeland, en legde ik duizend kilometer af vanaf de bron van de Rijn, allemaal acties tegen wegwerpplastic. Daarna kwam hier de invoering van statiegeld in een versnelling.

„Ik kwam op het idee in 2015 in Zweden, waar we met mijn gezin aan het zeilen waren en plastic van stranden hielpen ruimen. We vonden daar allemaal flesjes die niet uit Zweden of Noorwegen kwamen maar die uit Nederland en Engeland kwamen drijven. Kijk, dat is natuurlijk het verhaaltje, dat is de anekdote. Maar dat was wel het moment dat ik besefte dat je wel elke dag plastic kunt oprapen, maar dat er niets verandert als er geen beleid wordt gemaakt. Met mijn acties richt ik me op het veranderen van concreet beleid zoals statiegeld.

„Het maakt zoveel verschil als je boodschap concreet en positief is. In de afgelopen jaren heb ik geleerd dat overal mensen achter zitten. Alles is mensenwerk. Spreek mensen respectvol en positief aan, en je bereikt hen makkelijker. Het klinkt zo simpel, maar het gebeurt toch verrassend weinig.

„Wat je vaak ziet bij milieuorganisaties is dat ze zich richten tot de eigen achterban. In plaats van dat ze zich omdraaien en zich richten op de personen die iets kunnen veranderen, en hun achterban helpen om door te dringen tot die mensen.

„De echte kanteling is geweest toen ik dus van Scheveningen naar Engeland kitesurfte, en daar een petitie aan koppelde. Het is heel banaal maar het werkte wel. Toen openden zich ineens allerlei netwerken van andere clubs, media, en politieke partijen die ook bezig waren met dat statiegeld.

„De echte drijfveer voor mij is ook het avontuur. Ik ben jaren terug ook eens van Leiden naar Marokko gefietst, met een kiteboard achter mijn fiets. Ik probeer regelmatig gewoon te gáán, ik weet dat ik zekerheden achter me kan laten en opnieuw kan beginnen.

„Nu ik 50 ben weet ik dat het allemaal is goed gekomen. Het klinkt misschien een beetje ‘zeven vinkjes’ dat ik het kán doen. Maar het blijft ook nu een avontuur. Of het verstandig is? Gaat het wat opleveren? Dat weet ik pas achteraf. Net zoals vroeger.

„Maar goed, eerst maar de surftocht van Oslo naar Engeland. De eerste twee dagen lijkt het niet te waaien. Die Oslo-fjord is daarom bekend, dat het daar vaak minder waait. Dat betekent een enorm stuk peddelen in het begin. Ik heb drie onderbroeken en twee paar sokken bij me, zo min mogelijk kleding. Ik hoop op slaapadresjes onderweg maar ik kan ook onder mijn zeil slapen als dat nodig is. Waar het gevaarlijke stukken zijn, bijvoorbeeld als ik om Hoek van Holland heen moet, zullen we bijboten regelen. Ik denk dat het goed te doen is.”

In deze rubriek: ideeën en plannen van een nieuwe generatie. Zie ook: nieuwsbrief Future Affairs (aanmelden: nrc.nl/futureaffairs).